HH Pünkösdi Regatta

A Pünkösdi Regatta 30 éves jubileuma 2012-ben volt, bár az idők során többször is nevet változtatott. Története nem nyúlik vissza hosszú időkre, mégis az egyik legkomolyabb hagyományokkal rendelkező nagyhajós verseny, egyben a Balaton második legnépesebb mezőnyét vonultatja fel, évről évre 240-300 hajóval.

A TVSK a 70-es évek végén a nyugati Balaton felé vette az irányt, amit különösen a fonyódiak szorgalmaztak: „legyen végre egy verseny, aminek a végeztével nem vár hosszú utazás a saját kikötőbe”! Megszületett a TVSK Kupa gondolata, melyet tettek követtek, s 1978. július 29–30-i időponttal már az MVSZ naptárában is szerepelt a klub versenye.

Az első napi pálya az Alsóörs–Badacsony táv volt. A kezdeti bonyodalmak szerencsés megoldása után a badacsonyi befutót egy békés este, majd egy kemény hajnali befújás követte. A dolgok rendeződtek, és a második nap friss szélben indult a mezőny vissza Révfülöpre.

 Ezt a második futamot egy sajátos befutó tette emlékezetessé. A díjkiosztó a révfülöpi mólón zajlott, az eredményt Gáll Imre bácsi hirdette ki a következőképpen: első az Addio, második a zsűrihajó…

Az évek múltával megérlelődött a gondolat, hogy vissza kell állítani a régi Földvár–Keszthely versenyt. Az egykori keszthelyi TVSK is támogatta az ötletet, mindenki összefogott. A keszthelyiek szállást biztosítottak a zsűrinek, vállalták a zsűrihajó kivilágítását, és mivel a Mahart-járatok csak június közepétől indultak, a kikötő kellően tágasnak bizonyult. A keszthelyi vízirendőrség segítsége is ritka ma már: még a kikötőhelyüket is felajánlották a versenyzők számára. Az 1982-es versenyt Gáll Éva és Demjén Alajos rendezte.

A verseny 1984-től háromnaposra bővült, a középső napon, Fi Jancsi ötlete alapján az Öböl Kupa került megrendezésre a keszthelyi Helikon SC közreműködésével. A futam után a felejthetetlen „Ládagyári” bulik színesítették a programot. Az emelkedő számú résztvevő egyre nagyobb rangot biztosított a versenynek, amelyből hamarosan Balaton Kupa futam lett. A verseny időpontja addig is többször egybeesett pünkösddel, így 2002-től már Pünkösdi Regatta néven került kiírásra.

2005-ben az Öböl Kupa a TVSK és a KYC közös rendezésében, mint „Keszthely Város Nagydíja” került kiírásra, és az összetett verseny része lett. Ettől az évtől a kikötői gondok is megoldódtak a kényelmes méretű Phoenix–Libás kikötő megnyitásával.

2002 óta a rendezés időpontja szigorúan a pünkösd időpontjához igazodik. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy az időközben munkaszüneti nappá tett pünkösdhétfő szabadságnap nélkül teszi lehetővé a háromnapos eseményen való részvételt.

A Pünkösdi Regatta évek óta a második legkedveltebb és legrangosabb nagyhajós túraverseny, mely nevéhez méltóan ünnep is. Immáron évek óta a Balatonföldvár-Keszthely (I. futam), Keszthely-Szigliget-Zala torkolat-Keszthely (II. futam) és a Keszthely-Fonyód-Ábrahámhegy (III. futam) útvonalon rendezzük a versenyt. A több mint ezer vitorlázó és 300 hajó egy teljes hosszú hétvégét együtt tölt, mely a versenyszellemen túl a közösséghez való tartozás érzését is erősíti. A rendezvény színvonalát Keszthely városának támogatása, a versennyel párhuzamosan futó, folyamatos fejlesztéssel színesedő programok emelik.

A versenyről évek óta számos beszámoló készült, ezek közül mutatunk be párat: 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!