Történet

090518-TVSK-Alapitva1

 

A klub története

Az 1500 főt számláló sportegyesület 1964-ben alakult.
Alapvető célja, hogy a verseny-egyesületekből kiöregedett, de még továbbra is vitorlázni vágyókat összefogja és részükre sportolási lehetőséget biztosítson.

Az alapításkor csak versenysporttal foglalkozó vitorlásegyesületek és kikötők működtek ezért az alapvető feladat a túrázóknak vitorlázási lehetőséget adó egyesület létrehozása volt. Az első telep és kikötő Fonyódon létesült, majd következett Alsóörs, Almádi, Fűzfő és Ábrahámhegy. A kikötők a tagok kevés pénzéből és rengeteg munkával épültek. A telepeken a kikötési lehetőségeken felül a hajók téli tárolása is megoldott. A mozgatást daru, sólya és a minden hajóhoz készített gurulós állvány biztosítja.

Az eltelt évek alatt a túrázáson kívül a balatoni nagyhajós versenyeken való részvétel lett a klub tevékenységének másik meghatározó része. A Túravitorlás Sportklub tagja a Magyar Vitorlás Szövetségnek. A telepi tagokon kívül egyre több, más kikötőben álló hajó tulajdonosa lép be a Klubba, mert támogatást kap a versenyeken való szervezett részvételre. Az országban található 82 vitorlázóegyesület közül a TVSK az összesített eredmények alapján általában az 5-6. hely valamelyikén végez. Ennek az eredménynek emeli az értékét az, hogy az értékelésnél a többi egyesület erősségét jelentő kishajós és olimpiai hajóosztályok eredményei kiemelt súlyozással szerepelnek a nagyhajós eredményekhez viszonyítva.
A túrázó vitorlázók teljesítménye is értékelésre kerül. A Balatonon megtett túra-kilométereket túranaplóban regisztrálják és így az összehasonlításra és rangsorolásra is lehetőség van. A sokat túrázók egy évben több ezer kilométert vitorláznak. A több mint 350 túrázásról beszámoló klubtag összesített eredménye évente több mint negyvenezer kilométert tesz ki.
A klub gyermek-, ifjúsági- és oktatótáborokat szervez. Rendezője a Pünkösdi és a Szüreti Regattának, előbbi a Kékszalag után a legnépesebb hazai vitorlás verseny. A Yolle osztályú hajók, valamint a Regina osztály országos bajnokságát is a TVSK szervezi.

A klub öt telep működését fogja össze és támogatja: Alsóörs, Fonyód, Balatonalmádi, Ábrahámhegy és Balatonfűzfő.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!