A TVSK

Az 1964-ben alapított egyesületet kifejezetten a versenysportból kiöregedett vitorlázók számára hozták létre. Ehhez korán új kikötőhelyek fejlesztése vált szükségessé, így először Fonyódon, majd Alsóörsön jelentek meg TVSK kikötők, melyek kialakítását, fejlesztését lépésről-lépésre a tagok végezték. Mára már Ábrahámhegyen és Balatonalmádiban is van TVSK kikötő, így kedves tavunk mindkét medencéjében aktív hobbi, – és  sportéletet élünk.

A TVSK hangulata mindenki számára felejthetetlen. Amikor tárolni nem lehetett még a telepeken a hajókat, akkor az egyik tag bocsátotta rendelkezésre a faluban álló telkét, s tolták fel tízen-húszan a hajókat akár több száz méteren át. Amikor nádast kellett irtani, amikor partfalat töltöttünk fel, minden hadra fogható férfi és nő segített. A hajókivételek és vízre rakások közösségi élmények voltak (bár lehet, hogy csak az izgalom vonzott oda mindenkit, hogy vajon a vízre rakott fahajó elsüllyed-e egyből, vagy csak lassan telik meg vízzel).

A közösségi élet ma is nagy erénye a klubnak, holott a telepek modern vitorláskikötők, a daru motoros, a hajótárolás megoldott, s évente glettelt fahajó sem nagyon van már. De a Balaton talán legnépesebb túráját az alsóörsi telep közössége szervezi (évente 25-35 hajóval egy hétig, 60 gyerekkel), s nem ez az egyetlen népszerű közösségi megmozdulásunk.

A hajós társadalom legnépszerűbb versenyei közé tartozik a Pünkösdi Regatta és a Szüreti Regatta, de a Nagyhajós Jolle Bajnokságot is évek óta, nagy sikerrel rendezi a TVSK fonyódi kikötője, illetve a Flotta. A Rizling Kupa a nyár elmaradhatatlan rendezvénye a nyugati medencében, ahol sajnos kevesebb a tömegeket megmozgató nagyhajós program.

Egyesületünk 1500 tagjával (ezzel mint kiemelkedően legnépesebb vitorlás egyesület) aktív részese a hazai vitorlás életnek, tagja az MVSZ-nek.

 

pünkösdi_regatta_2013_03köteg_47

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!